De gastouder

Mijn naam is Madeleine Konings, ik ben 35 jaar en woon met mijn man Frans en onze dochters Rosalinde en Livianne in Biddinghuizen. Al van jongs af aan had ik passie voor kinderen en ben de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker kinderopvang gaan doen met stages bij diverse kinderopvang. Voor mij werd toen bevestigd dat ik het liefst met baby’s en kleine kinderen wilde werken en ben bij een kinderdagverblijf aan het werk gegaan. Vanuit 10 jaar werkervaring als pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijven vind ik dat er meer persoonlijke aandacht naar een kind gegeven kan worden in een kleinschalige kinderopvang en ben een gastouderopvang gaan opzetten. Per April 2014 ben ik als gastouderopvang opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang en werk samen met gastouderbureau Happy Kids te Kampen. Naast een SPW3 kinderopvang diploma heb ik EHBO voor kinderen van Het Oranje Kruis, een certificaat Voor- en Vroegschoolse Educatie van Versterk het jonge kind en een certificaat baby- en kindergebaren. 

De naam Eigenwijs heb ik niet voor niets bedacht. Ieder kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn eigen wijze. Ook heeft iedere ouder en/of verzorger zijn eigen wijze om kinderen op te voeden; ik als gastouder en moeder zal uw kind met mijn eigen wijze en met liefde opvangen, geïnspireerd door pedagogen Emmi Pikler, Aletha Solter en Thomas Gordon.

De combinatie van kinderen, dieren en de natuur is iets waar ik mij prettig bij voel, en vind het belangrijk dat kinderen veel naar buiten gaan. Dat is ook te zien in de activiteiten die ik de kinderen aanbied; zoals naar speeltuinen, het bos en de kinderboerderij. Het zijn activiteiten waar ik de kinderen volop van zie genieten. In het dorp gaan we er vaak op uit met een vierling kinderwagen en een bakfiets, ook heb ik een ergonomische draagzak. Voor een activiteit zoals naar een binnenspeeltuin, is er een auto met maxicosi en 2 autostoelen. Naast de buiten activiteiten gaan we ook naar de bibliotheek en vermaken we ons met knutselen, puzzelen, bouwen, bewegen en nog veel meer keuzemogelijkheden zodat alle ontwikkelingsgebieden spelenderwijs gestimuleerd kunnen worden naar behoefte van ieder kind.

Ik vind het belangrijk dat kinderen zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Bij Gastouderopvang Eigenwijs mag het kind zelf ontdekken. Er wordt tijdens het spelen gekeken naar wat ieder kind interesseert en nodig heeft en daarop worden gerichte activiteiten en educatieve materialen aangeboden. Zo kan ieder kind spelenderwijs leren, vertrouwen krijgen in eigen kunnen en op eigen tempo ontwikkelen. Om elk kind volledig de ruimte te kunnen geven voor het vrije spelen, werk ik niet met een Voor- en Vroegschools Educatief programma of voorgeprogrammeerde thema’s. Wij gaan spelenderwijs op ontdekkingsreis. Sommige kinderen hebben belang bij een extra stimulans in een bepaald ontwikkelingsgebied, met VVE materiaal en diverse activiteiten kan ik een kind die mogelijkheid wel bieden.
© 2014 – 2020 Gastouderopvang Eigenwijs